Blog

De R zit weer in de maand.

5 tips om je immuunsysteem winterklaar te maken.

Ik hou van de herfst, het veranderen van de natuur. De prachtige kleuren die ontstaan. De temperatuur, in ochtend fris en in de middag aangenaam. De wind die hard kan gaan waaien, de blaadjes die van de bomen waaien, de eikels en de kastanjes. En zelfs de regenbuien kan ik van genieten. Niet altijd, want als ik er doorheen moet fietsen, dan vind ik het niet altijd leuk. Maar ja het hoort bij de herfst. En al die elementen van de natuur vind ik fascinerend.

De dagen worden korter en doordat het frisser wordt leven we weer meer binnen. De temperatuur kan nog heel wisselend zijn, dus zo heb je in de ochtend een dik vest aan wat ’s middags niet meer nodig is.

Maar het is ook de tijd van snotneuzen, verkoudheidjes. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Nu, meer dan ooit is het belangrijk om je immuunsysteem te verhogen. En ook hierbij helpt de natuur. Het is oogsttijd. Er zijn volop verschillende soorten groenten, van andijvie tot spinazie, bloemkool tot wortels en niet te vergeten de pompoenen.

Al deze seizoen groenten geven precies die vitaminen en mineralen die we nu zo hard nodig hebben om ons lichaam en ons immuunsysteem een boost te geven.

Zoek heerlijke (biologische) groente uit, probeer nieuwe recepten, heerlijk stampotten, stoofpotjes.

En vergeet niet het fruit, de heerlijke appeltjes, peren, bramen, druiven. Een lekkere vers fruit cocktail als start van de dag of juist in de middag, heerlijk!

Dus wil je gezond de winter in? Met deze 5 tips moet het lukken:

1. Kies verse groenten van het seizoen, 2 porties per dag = 500 gram per dag

2. Eet dagelijks twee porties fruit

3. Ga iedere dag tenminste een half uur buiten lopen, lekker uitwaaien

4. Ventileer dagelijks je huis, zet ramen open. Laat op je slaapkamer als het kan je raam op een kier staan!

5. Voorkom angst, dat is heel slecht voor je immuunsysteem dus: Ontspan en lach dagelijks!

4 tips om een Corona depressie te voorkomen.

Wat leven we momenteel in een bizarre tijd. Door de Lock down en de huidige maatregelen vind ik het erg moeilijk om de draad weer op te pakken met mijn praktijk.

Omdat ik ook als verpleegkundige werk met ouderen ben ik uiteraard erg voorzichtig geweest. Ik moest er niet aan denken dat deze hoogbejaarde mensen besmet zouden raken met het Covid virus. Maar gelukkig is dat uitgebleven.

De laatste weken doet het me veel verdriet dat voor deze doelgroep nog zoveel niet mag. Je ziet zo goed wat het gemis doet van het niet zien van hun dierbare. Nu weer heel langzaam wat bezoek mag komen zie ik weer meer ontspannen en lachende gezichten onder onze bewoners. Echter aanraken mogen ze elkaar nog niet en dat is zo mensonterend! Ik merk bij mezelf dat ik juist het fysieke contact ook enorm mis. Gewoon simpel iemand een hand geven als begroeting, en je beste vriendin een knuffel. Liefde is zo belangrijk voor een goede weerstand, je maakt dan goede hormonen aan, je wordt er blij en gelukkig van, het doet zoveel goeds voor je. Kortom wij mensen hebben dit heel hard nodig en het wordt ons al weken ontnomen.

Corona is een vreselijk ziektebeeld, maar is nu ver onder controle. Nu moeten we ervoor zorgen dat we niet aan andere problematiek het over gaat nemen als depressie.

Tip tegen een dip

Het is altijd al maar nu toch zeker heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen:

  • Ventileer iedere dag goed je huis, zet de ramen en deuren open. Als het kan laat zelfs 24/7 het raam op een kier.
  • En ga iedere dag tenminste 20 minuten naar buiten, download hiervoor b.v. de Ommetje app van dr. Eric Schreuder. Dit stimuleert je op een leuke manier om een blokje om te gaan!
  • Zorg iedere dag voor veel verse groenten en fruit, beperk snelle koolhydraten als brood, pasta, rijst en aardappelen.
  • Tenslotte wees lief voor jezelf, maak van iedere dag je eigen feestje!

Wijze les

Tenslotte hoop ik dat we allen uit deze periode een wijze les leren!

Ik werk al heel lang in de zorg en wat ik al jaren en jaren opmerk is dat iedereen ongeacht zijn of haar gezondheid maar doorgaat. Onder het mom van : “heb net een nieuwe baan”,  “ik heb zoveel afspraken staan”, “ik kan niet ziek zijn, ik moet door voor mijn kinderen”, “ach het is maar een snotneus..(al hoestend en proestend)”…

Als we nu in het vervolg met klachten, als we ons niet lekker voelen, gewoon eens even terug in bed kruipen, van daaruit oppas regelen, je baas belt etc. Dan besmetten we elkaar niet met griep, keelontsteking, waterpokken, buikgriep en al wat nog besmettelijk is. En dan hoop ik dat we zo’n uitbraak als nu met het Covid virus nooit meer meemaken!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is cta-1024x276.jpg

Heb je vragen of wil je meer tips neem dan contact met me op: info@gezondevariatie.nl www.gezondevariatie.nl of via de WhatsApp

Het effect van energie

Ik wil als gezondheidsconsulent mijn cliënten natuurlijk zo goed mogelijk helpen en begeleiden. En dit ook op zo breed en gevarieerd mogelijk, oftewel zorg op maat. Hierdoor ben ik ook steeds bezig met mijn kennis op te frissen, te vergroten.

Zo heb ik recent een cursus energetisch werk gevolgd. Ik weet al heel lang dat ik met mij handen “iets” kan. Dit klinkt vreemd maar dat is het niet. Ik heb eigenlijk altijd warme handen, en deze warmte is erg prettig op bijvoorbeeld een pijnlijk nek of rug. Zo kan ik de pijn voelen die iemand ervaart en kan deze pijn verminderen. Hier wilde ik altijd meer over weten en zodoende ben ik de cursus gaan volgen.

Energie voelen, zien, ervaren

Energie is altijd en overal aanwezig. Warmte van de zon kun je bijvoorbeeld voelen maar ook zien aan de trillingen boven een warm wegdek. Ook in ons lichaam is energie aanwezig. Zonder energie kunnen we namelijk niet. Deze energie voel je ook, bij jezelf: je hebt veel energie of je heb juist te weinig energie. Je kunt ook de energie van anderen voelen. Bijvoorbeeld enthousiast worden van de ander door positieve energie. Of als je ergens binnen komt en je voelt een beladen sfeer…. de negatieve energie.

Energie in je lichaam kan blokkeren, wat klachten kan geven als bijvoorbeeld een pijnlijke nek, schouder, rug. Met een energetische behandeling kunnen deze blokkades verholpen worden en zo nemen de klachten af. Klinkt logisch toch?!

Het is geen reguliere behandeling zoals fysiotherapie, waardoor het nog voor velen een aparte (vreemde?) behandeling is. In ieder geval merk ik dat er soms sceptisch over gedacht wordt. Dan is het wel bijzonder als zo’n behandeling wel als fijn ervaren wordt. Dat er opgemerkt wordt dat er iets verandert in het lichaam.

De ervaring van een puber

Zo was laatst mijn dochter ziek thuis; misselijk, duizelig, beetje keelpijn, gewoon niet lekker. Na drie dagen thuis kwakkelen heb ik gevraagd of ze naar mijn praktijk ruimte wilde komen voor een behandeling. Nu is het een heerlijke puberdochter dus tja ze kwam wel, zo van ‘daar doe ik jou een plezier mee en ik heb toch niets anders te doen”.

Ze ging op de behandeltafel liggen en ik heb ze toe gedekt, een zacht ontspannend muziekje aan. Ik heb ze een uurtje behandeld, door mijn handen te plaatsen en de energie te laten gaan. Wat mij opviel was dat het vooral in haar hoofd erg druk aan voelde, welke na de behandeling al rustiger aan voelde. Dit heb ik haar niet verteld, ik wilde vooral dat ze zelf ging voelen wat het met haar zou doen.

Na de behandeling vroeg ik hoe ze het gevonden had. Wel lekker was haar antwoord. En op de vraag of ze verschil voelde haalde ze haar schouders op. Heerlijk toch de pubers 😉 !

’s Avonds voelde het toch anders…

’s Avonds zitten we in de bank in de woonkamer, ze kijkt me aan en zegt dat ze zich anders voelt. Ze kon niet direct zeggen wat, ze vond het erg vreemd. Vooral haar gezichtsuitdrukking was mooi, ze probeerde te omschrijven wat ze nu voelde. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ze zich ontspannender voelde en dat ze zei “mijn hoofd is anders”. Ik vertelde dat ik haar hoofd erg druk vond, ja dat was het, haar hoofd voelde rustiger!

Ik ben de andere dag toch even bij de huisarts geweest omdat ze zich nog steeds niet fit voelde. En een energetische behandeling is fijn voor vele klachten, maar het kan nooit een doktersbehandeling vervangen, het kan wel prima ter aanvulling! De huisarts dacht aan een virus en dat bleek gelukkig ook. Ze is weer helemaal opgeknapt en naar school.

Wil je weten of een energetische behandeling iets voor je is? Of wil je weten of ik je met Bachbloesem, voeding of je gezondheid in het algemeen kan begeleiden, maar dan een afspraak voor een gratis consult! Of stuur me een WhatsApp!

× Stuur een WhatsApp